W naszej szkole odbyły się bardzo interesujące zajęcia prowadzone
przez dietetyka, panią Justynę
Wodzińską.
Temat spotkania to Wybory żywieniowe – produkty zalecane i niezalecane w żywieniu.
Podczas warsztatów rozmawiano o tym , jak ważną rolę odgrywa w naszym życiu zdrowe odżywianie. Wcześniej takie spotkanie odbyło się także z rodzicami uczniów kl. 4d..
Temat spotkania to Wybory żywieniowe – produkty zalecane i niezalecane w żywieniu.
Podczas warsztatów rozmawiano o tym , jak ważną rolę odgrywa w naszym życiu zdrowe odżywianie. Wcześniej takie spotkanie odbyło się także z rodzicami uczniów kl. 4d..
Na początku zajęć pani zadała ucz. kl 4d mnóstwo pytań na temat składników
pokarmowych. Oczywiście na każde z nich starali się odpowiedzieć jak
najlepiej.
Dietetyczka była mile zaskoczona znaczną wiedzą dotyczącą odżywiania. Następnie prowadząca rozdała krótką ankietę, dotyczącą nawyków żywieniowych dzieci. Zawierała ona pytania typu: Jakie jest twoje ulubione śniadanie? Co najczęściej pijesz? Później podzieleni zostaliśmy na cztery grupy o nazwach: sole mineralne, cukry, tłuszcze i białka.
Zadaniem każdego zespołu było wybranie pożywienia, w którym zawarta jest największa ilość składnika pokarmowego znajdującego się w nazwie jego grupy. Ćwiczenie to okazało się świetną zabawą i nauką.
W dalszej części spotkania dzieci dowiedziały się, jaka jest różnica w zawartości cukru pomiędzy zdrowymi, naturalnymi płatkami a ich niezdrowymi , sztucznymi odpowiednikami. Okazało się, że rozbieżność jest bardzo duża. Wszyscy również bardzo się zdziwili, gdy okazało się, że jeden baton zawiera dziesięć łyżeczek cukru. Następnie – po krótkiej przerwie – pani dietetyk rozdała kartki, pisaki i inne materiały, za pomocą których uczniowie tworzyli plakaty na temat: Zachęć swoich kolegów do zdrowego odżywiania. Po wykonaniu zadania każdy zespół zaprezentował swoją pracę. Plakaty były różnorodne, ale spełniały swoją rolę i w sugestywny sposób nakłaniały do prawidłowego odżywiania. Potem przyszedł czas na zadawanie pytań, na które prowadząca spotkanie odpowiadała bardzo precyzyjnie.
Na zakończenie każdy uczestnik spotkania otrzymał zadanie domowe – quiz podsumowujący wiedzę. Każdy uczeń otrzymał zdrowe, soczyste i pachnące jabłko.
Dietetyczka była mile zaskoczona znaczną wiedzą dotyczącą odżywiania. Następnie prowadząca rozdała krótką ankietę, dotyczącą nawyków żywieniowych dzieci. Zawierała ona pytania typu: Jakie jest twoje ulubione śniadanie? Co najczęściej pijesz? Później podzieleni zostaliśmy na cztery grupy o nazwach: sole mineralne, cukry, tłuszcze i białka.
Zadaniem każdego zespołu było wybranie pożywienia, w którym zawarta jest największa ilość składnika pokarmowego znajdującego się w nazwie jego grupy. Ćwiczenie to okazało się świetną zabawą i nauką.
W dalszej części spotkania dzieci dowiedziały się, jaka jest różnica w zawartości cukru pomiędzy zdrowymi, naturalnymi płatkami a ich niezdrowymi , sztucznymi odpowiednikami. Okazało się, że rozbieżność jest bardzo duża. Wszyscy również bardzo się zdziwili, gdy okazało się, że jeden baton zawiera dziesięć łyżeczek cukru. Następnie – po krótkiej przerwie – pani dietetyk rozdała kartki, pisaki i inne materiały, za pomocą których uczniowie tworzyli plakaty na temat: Zachęć swoich kolegów do zdrowego odżywiania. Po wykonaniu zadania każdy zespół zaprezentował swoją pracę. Plakaty były różnorodne, ale spełniały swoją rolę i w sugestywny sposób nakłaniały do prawidłowego odżywiania. Potem przyszedł czas na zadawanie pytań, na które prowadząca spotkanie odpowiadała bardzo precyzyjnie.
Na zakończenie każdy uczestnik spotkania otrzymał zadanie domowe – quiz podsumowujący wiedzę. Każdy uczeń otrzymał zdrowe, soczyste i pachnące jabłko.
Zajęcia prowadzone przez dietetyka, panią Justynę
Wodzińską wszystkim bardzo się podobały. Dzięki tym warsztatom uczniowie dowiedzieli
się wielu ciekawych rzeczy na temat prawidłowego odżywiania i nauczyliśmy się
komponować zdrowe dla nas posiłki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz