czwartek, 13 kwietnia 2017

WIELKANOCNE KICAJKI


Ciasteczka – kicajki
Składniki:
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 175 g masła
  • 1 jajko
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym, cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło pokrojone na kawałki, wbić jajo. Zagnieść. Jeśli nie będzie chciało się kleić w jedną kulę, dolać odrobinę mleka, żeby związać ciasto. Schłodzić 30 minut w lodówce. Rozwałkować, powycinać ciasteczka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok. 7-8 minut (do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
Ozdobienie:
Ozdabiamy wyłącznie zupełnie wystudzone ciasteczka.
  • podstawowy lukier do dekoracji: białko z jednego jajka, lekko ubite + cukier puder (na oko, „ile przyjmie” białko)
  • różowy lukier: czerwony barwnik w żelu – mało!
  •  czarny jadalny pisak spożywczy lub zabarwiony lukier


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz