Ciasteczka – kicajki
Składniki:
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 175 g masła
- 1 jajko
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym, cukrem pudrem, solą i proszkiem do
pieczenia. Dodać zimne masło pokrojone na kawałki, wbić jajo. Zagnieść. Jeśli
nie będzie chciało się kleić w jedną kulę, dolać odrobinę mleka, żeby związać
ciasto. Schłodzić 30 minut w lodówce. Rozwałkować, powycinać ciasteczka. Ułożyć
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok. 7-8 minut (do zrumienienia)
w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
Ozdobienie:
Ozdabiamy wyłącznie zupełnie wystudzone ciasteczka.
- podstawowy lukier do dekoracji:
białko z jednego jajka, lekko ubite + cukier puder (na oko, „ile przyjmie”
białko)
- różowy lukier: czerwony barwnik w żelu – mało!
- czarny jadalny pisak spożywczy
lub zabarwiony lukier
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz