A „przepis” na pożywne i zdrowe drugie śniadanie jest bardzo prosty.
Kanapka (może nic odkrywczego, ale wartościowego) - z
pieczywa żytniego, orkiszowego, razowego, posmarowana masłem, z
dodatkiem wędliny, sera, a może jajka. Do tego porcja witamin - plaster
pomidora, sałaty, ogórka, papryki czy rzodkiewki. Świetnie też
sprawdzają się pasty np. z twarogu, jajek, czy też mniej znane zbożowe
lub warzywne.
Naleśniki (z mąki
pełnoziarnistej, orkiszowej, kukurydzianej) - najlepiej przygotować
dzień wcześniej, a może zostało nam kilka z wczorajszego obiadu? W
wersji na słodko, idealne dla dzieci - z dżemem lub kremem
„czekoladowym”*, najlepiej własnej roboty. Na słono - wariant dla
dorosłych - z serkiem, kurczakiem i warzywami albo z pastą z awocado.
Placki – chyba ucieszą każdego. Dobrym rozwiązaniem są:
- placki owsiane,
- placki jaglane,
- placki warzywne z np. marchewki, dyni czy cukinii,
- racuchy z jabłkami.
Własne wypieki, np:
- ciasteczka owsiane,
- baton muesli,
- babeczki słone, słodkie.
Sałatki - ogromne pole
do popisu! Aby ułatwić sobie sprawę wykorzystajmy pozostałości z obiadu
np. kaszę, makaron, warzywa.
Warzywa - jako dodatek
do kanapki czy naleśnika albo pokrojona w słupki marchewka, ogórek,
seler naciowy; z ulubionym dipem, posypane ziarnami - i śniadanie
gotowe.
Owoce - jako przekąska albo pełnowartościowy posiłek w postaci mixu owoców i bakalii.
Świetne dopełnienie drugiego śniadania stanowią:
- suszone owoce
- migdały, orzechy włoskie, laskowe, pestki dyni lub słonecznika
A co do picia? Najlepiej przegotowana
ciepła woda, niegazowana woda mineralna (byle by nie prosto z lodówki!),
naturalny sok owocowy lub warzywny albo ciepła herbatka ziołowa,
owocowa czy zielona.
Pomysłów na ten drugi posiłek jest
naprawdę dużo i warto znaleźć chwilę czasu na jego przygotowanie
dostarczając w ten sposób sobie i bliskim pożywnej i zdrowej porcji
energii!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz