sobota, 31 października 2015

KULINARNY ZAKĄTEK :)



                                Każdy z nas wie, że najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest pierwsze śniadanie, które najlepiej zjeść przed wyjściem z domu. Po 2-3 godzinach  nauki energia  spada i nasz organizm potrzebuje kolejnego posiłku. Jest nim właśnie II śniadanie. Może to być "zielona" kanapka lub owocowa czy warzywna przekąska.



              A „przepis” na pożywne i zdrowe drugie śniadanie jest bardzo prosty.
Kanapka (może nic odkrywczego, ale wartościowego) - z pieczywa żytniego, orkiszowego, razowego, posmarowana masłem, z dodatkiem wędliny, sera, a może jajka. Do tego porcja witamin - plaster pomidora, sałaty, ogórka, papryki czy rzodkiewki. Świetnie też sprawdzają się pasty np. z twarogu, jajek, czy też mniej znane zbożowe lub warzywne.

Naleśniki (z mąki pełnoziarnistej, orkiszowej, kukurydzianej) - najlepiej przygotować dzień wcześniej, a może zostało nam kilka z wczorajszego obiadu? W wersji na słodko, idealne dla dzieci - z dżemem lub kremem „czekoladowym”*, najlepiej własnej roboty. Na słono - wariant dla dorosłych - z serkiem, kurczakiem i warzywami albo z pastą z awocado.


Placki – chyba ucieszą każdego. Dobrym rozwiązaniem są:
  • placki owsiane,
  • placki jaglane,
  • placki warzywne z np. marchewki, dyni czy cukinii,
  • racuchy z jabłkami. 
Własne wypieki, np:
  • ciasteczka owsiane,
  • baton muesli,
  • babeczki słone, słodkie.
Sałatki - ogromne pole do popisu! Aby ułatwić sobie sprawę wykorzystajmy pozostałości z obiadu np. kaszę, makaron, warzywa.

Warzywa - jako dodatek do kanapki czy naleśnika albo pokrojona w słupki marchewka, ogórek, seler naciowy; z ulubionym dipem, posypane ziarnami - i śniadanie gotowe.

Owoce - jako przekąska albo pełnowartościowy posiłek w postaci  mixu owoców i bakalii.
Świetne dopełnienie drugiego śniadania stanowią:
  • suszone owoce
  • migdały, orzechy włoskie, laskowe, pestki dyni lub słonecznika
          A co do picia? Najlepiej przegotowana ciepła woda, niegazowana woda mineralna (byle by nie prosto z lodówki!), naturalny sok owocowy lub warzywny albo ciepła herbatka ziołowa, owocowa czy zielona.
Pomysłów na ten drugi posiłek jest naprawdę dużo i warto znaleźć chwilę czasu na jego przygotowanie dostarczając w ten sposób sobie i bliskim pożywnej  i zdrowej porcji energii!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz