sobota, 31 października 2015

COŚ SŁODKIEGO :)

                 Każdy lubi  przekąsić "coś" słodkiego.  Oczywiście z umiarem :) Jest wiele przepisów na słodkie przekąski z ograniczoną ilością cukru :)

Można poprosić babcię lub mamusię, aby upiekła nam pyszne
                                            
                                                      CIASTECZKA OWSIANE
Bogate w błonnik regulujący pracę jelit oraz witaminy i minerały, dodają energii na resztę dnia.
Składniki:
  • 115g masła
  • 85g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • starta skórka i sok z 1 pomarańczy
  • 115g mąki razowej + łyżeczka proszku do pieczenia
  • 115g płatków owsianych
  • 115g suszonych owoców (daktyle, śliwki, morele) drobno pokrojonych
  • 25g posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 160 st.C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło, cukier, miód, skórkę i sok z pomarańczy podgrzać w garnku na małym ogniu aż masło się stopi, a cukier rozpuści. W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem, płatki i połowę suszonych owoców, dodać syrop, wymieszać. Na blachę nakładać łyżką placuszki, lekko spłaszczyć (około 1cm grubości). Posypać resztą owoców i orzechami. Piec 15 minut, aż nabiorą złocistego koloru.


A teraz coś egzotycznie brzmiącego :)

 CRUMBLE Z OWOCAMI


         Niby nic odkrywczego, ot kolejny sposób podania owoców. Ale crumble kusi: szybkością wykonania, łatwością eksperymentowania ze składnikami i gwarancją efektu końcowego. Idealna zdrowa ”pokusa” na chłodne popołudnie.To niebo dla podniebienia, a smakuje niczym przepyszna szarlotka :)
 Składniki:
  • owoce
Ostatnie crumble robiłam z jabłek, mogą być też gruszki, wiśnie, śliwki itd.

Kruszonka:
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 100 g zimnego masła, można dać olej roślinny
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 50 g migdałów posiekanych lub zmielonych
Sposób wykonania:
Pokrojone jabłka skropić cytryną, lekko poddusić z łyżką miodu, dodać cynamon, kardamon i imbir. Wymieszać wszystkie składniki kruszonki. Owoce posypać kruszonką i piec w 180 st. przez 20-30 minut. Crumble możemy piec w małych  foremkach lub jednym naczyniu żaroodpornym. Może to być także blaszka do pieczenia ciast. 


 Crumble może być również z gruszkami bądź innymi ulubionymi owocami. :)  Wykonanie tych ciasteczek to "łatwizna", ale jakże one smakują...Pychotka...:)  :)  :)





NISKOKALORYCZNE CIASTO DROŻDŻOWE

Składniki:
25 dag mąki pszennej
3/4 szkl mleka 0,5%
1,5 dag drożdży
4 łyżki oleju słonecznikowego lub sojowego
1 płaska łyżeczka cukru
sól
wanilia  do smaku   

Wykonanie: 
 Drożdże rozcieram z cukrem, łyżką letniego mleka i łyżeczką mąki. Rozczyn odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki dodaję wyrośnięty rozczyn, ciepłe mleko, olej, sól, ewentualnie wanilię  do smaku. Wyrabiam ciasto. Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką foremki keksowej wkładam ciasto i ponownie odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy już wyrośnie, wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 45 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto smaruję na powierzchni wodą, wyjmuję z formy i pozostawiam na ściereczce do ostygnięcia.

Ponieważ do ciasta nie dodaję jajek, nie jest ono tak żółte jak typowo drożdżowe ciasto, co jednak nic nie odbiera mu smaku ;) 



OWOCOWE  "NIC"


                  Ekspresowy deser na niedzielny obiad lub podwieczorek. Świetny, staroświecki
niskokaloryczny deser.  "Śnieżne kule" można podawać z różnymi owocowymi musami. Zimową porą można wykorzystać  mrożone wiśnie i truskawki.

Składniki:
 0,5 kg wiśni,
2-3 łyżki cukru,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,

Wiśnie wsypać do rondla ,posypać cukrem i podgrzewać ,aż się odmrożą. Zagęścić mąką ziemniaczaną.
Wiśnie wyłożyć na talerzyki.

Śnieżne kule -"NIC"


2 szkl. mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
2 białka
2-3 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:
Białka ubić z cukrem i sokiem cytrynowym na sztywną pianę.
Mleko zagotować z cukrem waniliowym i trzymać na małym ogniu.
Łyżką do zupy nabierać porcje piany i wkładać do mleka. Gotować 0,5 minuty z jednej strony,
delikatnie przewrócić na drugą i jeszcze chwilkę gotować. Kule wyjmować łyżką cedzakową,
najlepiej małą i ostrożnie kłaść na wiśnie.

Deser można przygotować wcześniej i podawać na zimno.
Polecam również wersję z musem truskawkowym czy malinowym. Każda jest przepyszna 
i niskokaloryczna.

.DIETETYCZNE CIASTECZKA
Są przepyszne i łatwe do wykonania :) 

Składniki na 15 sztuk:

  • Płatki owsiane - 1 i 1/2 szklanki
  • Jajo - sztuka
  • Jogurt naturalny - 1/2 szklanki
  • Zmielone migdały - 3 łyżki
  • Nasiona słonecznika - 4 łyżki
  • Suszona żurawina - 8 łyżek 

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Uformuj małe ciasteczka i rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciasteczka upiecz w temp. 180 stopni C przez ok. 20 - 25 minut.

Wartość odżywcza jednego ciasteczka:
  • Energia: 94 kcal
  • Białko: 3,3 g
  • Tłuszcz: 3,5 g
  • Węglowodany: 12 g
  • Błonnik pokarmowy: 1,7g
  • Cholesterol: 15 mg                
  •                                                      
  •  
MINI SERNICZKI MOCNO BANANOWE

Składniki na 4 porcje:

  • Ser twarogowy chudy - 125g
  • Banan - sztuka
  • Jajo - sztuka
  • Mąka ziemniaczana - płaska łyżka
  • Suszone daktyle - 5 sztuk
  • Cukier z prawdziwą wanilią - łyżka

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. 
  • Wylewamy do silikonowych foremek na babeczki lub innych wyłożonych papierem do pieczenia. 
  • Serniczki pieczemy w temp. 180 stopni C przez ok. 15 minut. 
  • Gdy ostygną (najlepiej w piekarniku żeby nie opadły) wyjmujemy na talerzyk i podajemy z dowolną polewą lub bez - u mnie kakaowa (gorzkie kakao + miód)

Wartość odżywcza bananowego mini serniczka (bez polewy):

  • Energia: 102 kcal
  • Białko: 8,6 g
  • Tłuszcz: 1,7 g
  • Węglowodany: 13,6 g
  • Błonnik pokarmowy: 0,5 g
Mini serniczki bananowe są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, cynku;
  • Witamin: A, kwasu foliowego, B2, B6, B12;
 

LEKKIE CIASTO POMARAŃCZĄ 

Składniki na tortownicę lub małą formę:

Ciasto:
  • Mąka pszenna graham (typ 1850) - 2 i 1/2 szklanki
  • Jogurt naturalny - 100g
  • Jaja - 3 sztuki
  • Olej rzepakowy - 1/2 szklanki
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Ziarenka z jednej laski wanilii
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy - ok. 1/2 szklanki
  • Skórka otarta z jednej pomarańczy

"Krem":
  • Jogurt naturalny - szklanka
  • Galaretka pomarańczowa - opakowanie
  • Woda - szklanka

"Werzch":
  • Pomarańcza - 2 sztuki
  • Galaretka pomarańczowa - opakowanie
  • Woda - szklanka

Sposób przygotowania:

  • Do miski przesiewamy mąkę - dodajemy pozostałe składniki na ciasto i dokładnie mieszamy.
  • Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 50 minut.
  • W międzyczasie przygotowujemy galaretki w połowie ilości wody z opakowania, czyli 1 galaretka na 1 szklankę i odstawiamy do momentu aż galaretka powoli zacznie tężeć.
  • Ostudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na połowę.
  • Rozrobione i lekko stężałe galaretki dzielimy na pół (mają być dwie szklanki).
  • Jedną szklankę miksujemy na puszystą masę z zimnym jogurtem naturalnym i ponownie odstawiamy w chłodne miejsce, aby bardziej stężała.
  • Gdy jogurtowa masa będzie odpowiednio ściągnięta przekładamy ją na rozkrojone ciasto i równo rozsmarujemy - przykrywamy delikatnie drugą połową ciasta.
  • Na wierzchu rozkładamy plastry pomarańczy i wylewamy drugą szklankę galaretki tak aby w całości pokryła owoce.
  • Tak przygotowane ciasto odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.

 Wartość odżywcza porcji ciasta pomarańczowego (mała kostka, 1/20 formy):

  • Energia: 178 kcal
  • Białko: 6,7 g
  • Tłuszcz: 6,5 g
  • Węglowodany: 158 g
  • Błonnik pokarmowy: 2,2 g
  •  
Ciasto pomarańczowe jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, cynku;
  • Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
  •  




Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

Składniki: 
  • 2 szklanki płatków owsianych                                                              z płatkami ows.
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Foremka: 26×21 cm, wyłożona pergaminem

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Nadzienie: Ubijamy białka, cały czas ubijając wsypujemy cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy około 2 minuty. Cienkim strumykiem wlewamy jogurt, a gdy masa ładnie się połączy wyłączamy mikser i delikatnie mieszając dodajemy wiórki i proszek. Na spód blaszki wsypujemy około 70% płatków owsianych i mocno dociskamy. Przekładamy nadzienie i posypujemy pozostałymi płatkami. Pieczemy 30 minut w 180*C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz